Search

10-daagse Paradores Pelgrimsroute & Noord Spanje

Meer dan acht eeuwen lang heeft de verering voor de apostel Jacobus, die in Spanje Santiago wordt genoemd, geleid tot een eindeloze stroom pelgrims. De middeleeuwse pelgrims zorgden voor een enorme welvaart waardoor de route is bezaaid met Romaanse en Gotische kloosters, kerken en kathedralen. El Camino de Santiago is ongetwijfeld de belangrijkste route die bezoekers uit de hele wereld naar het Spaanse land leidt.

In het voetspoor van miljoenen bedevaartgangers maakt u kennis met de verschillende spectaculaire landschappen van Noord Spanje. Direct achter de mooie Cantabrische kustlijn met stille baaien en vissersdorpen, kruisen talrijke grotere en kleinere bergketens elkaar. Langs steden met klinkende namen als Burgos, León en Astorga reis je vervolgens langs de fjorden van de Rías Altas naar Santiago. De culturele steden en slaperige dorpen met burchten, abdijen en kloosters die je onderweg tegenkomt maken dit stukje pelgrimsroute tot een unieke belevenis.

Dag 1 en 2: Bilbao
Vanaf de luchthaven Bilbao rijdt u naar het oude historische centrum van de stad, rijk aan geschiedenis en cultuur. Natuurlijk moet u ook het wereldberoemde Guggenheimmuseum bezoeken- Overnachting in Palacio de Oriol even buiten de stad Bilbao.

Dag 3: Bilbao- Burgos (ca. 160 km)
Door een groen heuvellandschap reis je naar Burgos. De stad heeft een rijk historisch verleden en de vele monumentale bouwwerken herinneren eraan dat de stad door de eeuwen heen een belangrijke halteplaats was voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De imposante kathedraal is zonder twijfel hét pronkstuk van Burgos en mag zich één van de grootste van Spanje noemen. In de stad kom je ongetwijfeld pelgrims tegen met de kenmerkende Jakobsschelp op de rugzak. U verblijft  1 nacht in Parador de Lerma

Dag 4: Burgos/Lerma – León (ca. 185 km)
León is een levendige en aantrekkelijke stad. Al in de Romeinse tijd was het een belangrijke garnizoenplaats en in de tijd van de Reconquista was het de belangrijkste stad van het Christelijke noorden. Dwars door de stad loopt El Camino de Santiago. Tijdens een stadswandeling door de intieme binnenstad kun je de kathedraal bezichtigen met kleurrijke glas in lood ramen. Ook de basiliek San Isidoro en het in 1893 door Gaudí ontworpen Casa de Botines zijn de moeite van een bezoek zeker waard. León is bovenal een plezierige slenterstad met veel barretjes en goede tapas.

In de koninklijke stad León ligt dit prachtige klooster waar pelgrims in de vroege middeleeuwen werden opgevangen en verzorgd op hun barre tocht naar Santiago. Later hielden de Ridders van de Orde van Santiago hier kwartier om de bedevaartgangers te beschermen. Het oorspronkelijke gebouw werd in de 16e eeuw vervangen door wat nu tot een van de mooiste Renaissance gebouwen van Spanje mag worden gerekend!

In Leon kunt u de mooie kathedraal bezoeken, het oude centrum en de volop historische gebouwen. De Parador San Marcos de Leon is kortgeleden gerenoveerd. U verblijft 1 nacht in deze Parador of wanneer vol Hotel NH Plaza Mayor Leon.

Dag 5: León – Monforte de Lemos (ca. 225 km)
Achter de dikke stadswallen van Astorga liggen de gotische kathedraal en de neogotische kathedraal, een meesterwerk van Gaudí, broederlijk naast elkaar. Een pittoresk stukje pelgrimsroute voert vervolgens langs goed geconserveerd gebleven schilderachtige dorpjes als Castrillo de los Polvazares en Molinaseca. Indrukwekkend zijn Las Medulas. Intensieve gouddelving door de Romeinen heeft het landschap omgetoverd in een markant roodkleurig berglandschap. Genietend van een schitterende omgeving langs de bergengtes en kloven van de rivier Sil bereik je het charmante Monforte de Lemos.

De Parador is gevestigd in een 16e-eeuws Benedictijnen klooster. Prachtig gerestaureerd heeft de Parador zich in korte tijd ontwikkeld tot een geliefd, stijlvol hotel waar een gastvrije sfeer heerst. Het hotel biedt uitzicht op het middeleeuwse stadje Monforte. Goed bewaarde monumenten getuigen van een rijk en bewogen verleden. U verblijft 1 nacht in Parador Monforte de Lemos

Dag 6: Monforte de Lemos – Vilalba (ca. 110 km)
‘De hemelpoort’ zoals de pelgrims de 1300 m hoge bergpas van de hooglanden Pedrafita do Cebreiro noemen, vormt de natuurlijk grens tussen de provincies León en Galicië. De pallozas, merkwaardige Keltische huizen met stapelmuren en rietdaken werken tot voor kort nog bewoond en zijn nu een etnografisch museum. Na een schitterende afdaling bereik je de mooie stad Lugo. Leuk is een wandeling over de door de Romeinen gebouwde vestingmuur die rond de oude binnenstad ligt.

De indrukwekkende middeleeuwse toren uit de 15e eeuw is van verre al te zien. Dit is de Parador van het landelijke Vilalba. De naastgelegen pozo is geheel in stijl opgebouwd en vormt samen met de toren een harmonieus geheel. In de toren vind je nog muurschilderingen en wapenschilden die direct een gevoel van romantiek oproepen. Enkele kamers met antieke decoraties liggen in de oude toren. In de naastgelegen pozo liggen de andere kamers met een wat modernere inrichting. Het glooiende landschap is uitstekend geschikt voor het maken van mooie wandelingen. Overnachting in de Parador de Vilalba.

Dag 7: Vilalba – Ferrol (ca. 65 km)
Dwars door een groen glooiend heuvellandschap voert de tocht naar de kust die bekend staat als de Rías Altas. De brede riviermondingen die wel met de fjorden van Noorwegen worden vergeleken, vormen een prachtig landschap van kliffen die uitlopen in zee. Tussen de verweerde rotsen liggen talloze kreken met fijne zandstrandjes. De granieten huizen en leidaken in de vissersdorpen zijn typisch voor deze streek. Het stadje Ferrol ligt aan de gelijknamige ría. De brede vaargeul werd vroeger bewaakt vanuit twee forten en vormt een prachtige ankerplaats. In de Magdalena winkelbuurt met pleintjes en terrassen kun je genieten van een glas Xoven, jonge witte wijn. Overnachting in Parador de Ferrol

Dag 8: Ferrol – Santiago de Compostela (ca. 100 km)
Santiago de Compostela behoort samen met Jeruzalem en Rome tot de grootste bedevaartsteden ter wereld. De historische wijk vormt een ongelooflijk steden labyrint en is een waar wandelparadijs voor de bezoekers. De stad is bijna geheel uit graniet opgetrokken en heeft hierdoor een licht gouden gloed. Staten en pleinen zijn door de aanwezigheid van vele studenten altijd levendig wat Santiago extra aantrekkelijk maakt. De stad is nauw verbonden met de legende van apostel Jacobus die in deze streek het evangelie kwam verkondigen. Na zijn door in Jeruzalem brachten zijn volgelingen hem weer terug naar Spanje en begroeven hem op de plek waar nu de enorme barokke kathedraal staat. Overnachting: 1 nacht in  Parador Santiago de Compostela of Pousada Virxe de Onis ****

Dag 9: Santiago de Compostela – Oviedo – Santillana del Mar (ca. 450 km)
Vandaag een lange, maar zeker mooie route via de noordkust van Spanje en Picos de Europa naar het unieke plaatsje Santillana del Mar, waar de tijd is blijven stilstaan. In Santillana wordt de gehele geschiedenis van Noord Spanje samengevoegd in een autovrij dorp met rijke historie en schitterende woningen en winkeltjes. U verblijft 1 nacht in Parador de Santillana Gil Blas. 

Dag 10: Santillana del Mar – Bilbao (ca. 120 km) einde reis. 

dagelijkse aankomst2 pers kamer
2024ontbijtbuffet
01/01 – 28/02€ 595
01/03 – 30/06€ 775
01/07 – 30/09€ 875
01/10 – 31/10€ 795
01/11 – 31/12€ 595
Prijzen per persoon/ kerst & nieuwjaar 2024 reeds volgeboekt!

Inbegrepen:

  • 10-daagse Paradores autorondreis volgens programma
  • 7 overnachtingen op basis 2 pers. kamer in aangegeven Paradores
  • 2 overnachtingen in Palacio Oriol in Bilbao (of gelijkwaardig)
  • 9  keer ontbijtbuffet/ toeslag halfpension alleen in Paradores op aanvraag!
  • Nederlandse routebeschrijving en informatie

Niet inbegrepen:

  • uw vliegreis / boek hier GOEDKOPE VLUCHTEN
  • uw autohuur / kijk hier voor VOORDELIGE AUTOHUUR
  • brandstofkosten en tolwegen
  • overige maaltijden, entreegelden
  • toeslag 1-persoonskamer

Na het versturen van dit aanvraagformulier nemen we persoonlijk binnen 24 uur contact met u op over de mogelijkheden. De aanvraag is vrijblijvend en aan verandering onderhevig.

KLIK HIER om naar de autoverhuur pagina te gaan.

KLIK HIER om naar SkyScanner te gaan