De luxe staatshotels genaamd Paradores bestaan dit jaar 90 jaar nadat het eerste hotel door Koning Alfonso XII op 9 oktober 1928 werd geopend als Parador de Gredos tussen Madrid en de Portugese grens. Sindsdien is het netwerk van Paradores hotels gestaag gegroeid naar meer dan 100 hotels verdeeld over heel Spanje waarbij deze altijd gelegen zijn in historische gebouwen en/of op bijzondere plaatsen.

In 1910 besloot Spanje iets aan zijn imago te doen en een toeristische infrastructuur uit te bouwen. Hiervan werd pas werk gemaakt in augustus 1926, toen men begon met de bouw van de Parador de Gredos in de provincie Ávila in Castilla y León. Deze plaats was speciaal uitgekozen door koning Alfonso XIII. Het hotel werd op 9 oktober 1928 ingewijd en werd daarmee de eerste Parador van Spanje.

Hierna werden verschillende andere paradores geopend over heel Spanje. De hotels zijn soms speciaal als toeristen onderkomen gebouwd, maar vaak wordt ook Spaans erfgoed op deze manier in ere gehouden. Verschillende kastelen, kloosters en haciënda’s werden in gebruik genomen als staatshotel. Een andere doelstelling is om de regionale economie te stimuleren door veel lokale producten en recepten te gebruiken.

De Paradores zijn luxe staatshotels die door de Spaanse staat onderhouden worden en vaak op zo’n spectaculaire plaats liggen dat het (beetje) meer geld voor een luxe kamer meer dan de moeite waard is. Ook het slapen in een authentiek maar gerestaureerd kasteel, paleis of oud klooster is bij de Paradores de normale manier van vakantie vieren en is wat een verblijf erg spannend en exclusief maakt. Er zijn inmiddels alweer meer dan 100 Paradores te vinden op het Spaanse vasteland, de Canarische Eilanden en een Parador in buurland Portugal.

Voor diegene die Spanje op een andere manier willen ontdekken en weg willen van de populaire kustplaatsen en dat graag in stijl doen, zijn de Paradores een uitstekende mogelijkheid om het land, de inwoners, de cultuur, de architectuur en de gastronomie te leren kennen.

KANTOOR AMSTERDAM
HOOFDKANTOOR MADRID
  • FD TRAVEL GROUP
  • Calle de la Union 8 (4-1)
    28013 MADRID (Palacio)
  • +34-622 195 533
KANTOOR COSTA BLANCA
  • FD TRAVEL GROUP
  • Calle Oliva 984
    03189 ORIHUELA COSTA (Alicante)
  • +34 966 764 957